Parket en Vloerverwarming

Parket en vloerverwarming gaan heel goed samen, mits gebruik van geschikte materialen en een vakkundige plaatsing. Er is online veel informatie beschikbaar. Maar helaas is deze informatie vaak technisch, complex of gewoon niet correct. We hebben geprobeerd om onderstaand een verstaanbare uitleg te geven over parket en vloerverwarming. Bij enkele woorden vindt u een (cijfer). Voor deze termen vindt u onderaan een beschrijving.

1) Uw parket mag niet te veel “werken”

Bij temperatuurverschillen (vloerverwarming!) en andere omgevingsfactoren zoals vochtigheid, mag uw parket niet te veel werken (uitzetten, krimpen, plooien, schotelen…) a.Massief eiken parket (1) is geen goede keuze bij vloerverwarming, gezien deze te veel werkt. b.Kies daarom voor een degelijke samengesteld eiken parket. Kijk hier naar een 3 laags / 3layer parket (2) of eventueel een multiplex gelaagd parket (3). Door de gelaagde samenstelling wordt uw eiken parket gestabiliseerd en wordt de natuurlijke werking tegengegaan.

2) Uw samengesteld parket mag niet te veel isoleren

De verwarmingsbron voor uw huis bevindt zich in de chape, ONDER uw parketvloer. Deze warmte dient dus door de parketvloer te kunnen dringen. Hout is van nature een sterkere isolator dan bijvoorbeeld tegels. Dus mag de eiken parketvloer niet te dik en dus te isolerend worden. Technisch: de warmteweestand=R-WAARDE (4) van uw parket mag maximaal 0,18 bedragen, om een efficiente werking van uw vloerverwarming te bekomen.

3) Kwaliteit van uw samengesteld parket (3 laags of Multiplex parket):

De productie van uw parket moet in een professionele gecontroleerde omgeving gebeuren. De lagen in uw samengesteld parket moeten 100% perfect verlijmd en geperst zijn. Vraag zowel bij keuze voor 3laags (3layer) of Multiplex parket na, waar het parket gemaakt is. Vraag ook of de producent ISO/DIN/FSC/… gecertifieerd is, en of het materiaal voldoet aan de strengste formaldehyde en PCP veiligeheidsklasses. Indien u een voorkeur heeft voor multiplex parket, vraag bevestiging van waar de multiplex zelf komt! Multiplex bevat veel lijmlagen tussen de dunne lagen hout, die elk moeten voldoen. Multiplex geeft het gevoel solider te zijn dan 3 laags, maar u kan bedrogen uitkomen indien u een minderwaardig product koopt. Indien u niet zeker bent van oorsprong, of kwaliteit van het product en de producent, opteer dan voor een professioneel geproduceerd 3 laags (Three layer) parket.

4) Verlijm uw parket vol op de ondervloer (ideaal chape bij vloerverwarming)

Vol verlijmen betekent dat u de dekvloer volledig instrijkt met een professionele parketlijm, (idealiter een 2 component polyurethaan of 1 component polymeer lijm) waarop u het parket plaatst. De tanden en groeven van de planken zelf worden NIET verlijmd. Plaats bij vloerverwarming uw parket NOOIT zwevend met een isolatielaagje/”moeske” eronder. Dit zorgt voor veel extra isolatie wat net niet gewenst is bij vloerverwarming.

5) De chape moet vast, droog en vlak zijn:

Elke laag in de opbouw van uw parket en vloerverwarming is belangrijk. Het heeft geen nut een kwalitatieve gelaagde parket met een professionele parketlijm te plaatsen op een chape die niet vast, vlak of droog is. Deze regel geldt altijd, maar zeker bij parket en vloerverwarming. Gebruik voldoende cement in uw chape, vraag voor vezelversterking in uw chape en laat uw chape heel vlak uitstrijken (met een vlakspaan). Bij parket en vloerverwarming is het ook aangeraden een primer (voorstrijk) te plaatsen op de chape.

6) Respecteer de opstartcyclus van uw vloerverwarming:

Vooralleer parket te plaatsen dient de vloerverwarming de correcte opstartcyclus te doorlopen. Standaard betekent dit dat de vloerverwarming 2 X in trapsgewijs tot de maximale watertemperatuur wordt verwarmd, vooralleer u parket plaatst. MAAR: vraag en volg het advies van uw vloerverwarminsinstallateur, gezien er mogelijk extra richtlijnen zijn per merk/systeem van vloerverwarming. .

7) Omgevingsfactoren na plaatsing van de parket:

Parket is gevoelig voor luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheid voor parket is: 40-60%. Indien u deze waarden niet haalt in de ruimte waar uw parket geplaatst is, plaats dan een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger. De temperatuur van het water in uw vloerverwarming mag ook niet hoger komen dan 28 graden Celcius.

Verklaring van enkele termen:

1) Massief parket: de volledige parket planken bestaan uit 1 houtsoort. Vroeger bestond er niets anders. Om de werking van het hout op te vangen, moest men eerst een onderparket voorzien. Dure oplossing, soms nog toegepast bij complexe mozaiek of visgraat parketten.

2) 3 laags parket: (ook wel 3layer genoemd) samengesteld parket, opgebouwd uit 3 lagen; een toplaag van de gewenste houtsoort, een tussenlaag van kopse latten (in de breedte) om de werking van het hout tegen te gaan en een plaat van hout onderaan om de totale vormvastheid en stevigheid te garanderen. Goede keuze voor vloerverwarming, gezien de vormvastheid. Bemerking: een 3 laags bestaat dus ook 3 lagen hout op elkaar geperst en gelijmd. Deze opbouw bevat 2 lagen lijm. Vraag steeds de oorsprong van de producten na, en het productieproces. Indien professioneel gemaakt en geplaatst, is een 3 laags parket waarschijnlijk de beste keuze voor vloerverwarming.

Voorbeelden 3 LAAGS PARKET

3) Multiplex gelaagd parketsamengesteld parket, bestaande uit een een toplaag van de gewenste houtsoort, gelijmd op een multiplexplaat. Multiplex gelaagd parket is vrij eenvoudig om te maken. Men plakt multiplex en eiken toplagen op elkaar. Net door de ogenschijnlijke gemakkelijke productie van multiplex parket bestaan er veel kwaliteitsverschillen.  Dit soort gelaagd parket wordt vaak in kleinere fabriekjes gemaakt met weinig productie controle. Indien goed gemaakt, is een multiplex parket een goede keuze voor vloerverwarming. Bemerking: een multiplex bestaat uit meerdere (8,10,12,…) laagjes hout op elkaar geperst en gelijmd. Indien deze opbouw niet goed is, is elke lijmlaag een risico op delaminatie (lagen die los komen van elkaar, zie voorbeeld foto 2). Verzeker u dus steeds naar de oorsprong van de producten en het productieproces van dit soort meerlaags parket.

Voorbeelden MULTIPLEX PARKET

4) De warmteweerstand (R WAARDE): geeft de isolerende werking van een materiaal/parket aan. Deze weerstand wordt bepaald door de warmtegeleiding (λ) van het materiaal en de dikte (d), of bij meerdere lagen, zoals bij gelaagd parket, iedere laag van het parket.

De warmteweerstand wordt berekend aan de hand van formule:

R = ∑ d/ λ (in m².°K/W)

Voorbeeld bereking van de R WAARDE van een 3 laags parket – 14mm:

Toplaag van 4mm eik & onderlaag met een totale dikte van 10mm, uit een grenensoort. (= Samenstelling Parketoverstock Premium Selection)

R = 0,004/0,23 + 0,010/0,15 = 0,12 (m² .°K /W)

R WAARDE 0,18 = maximum voor vloerverwarming

R WAARDE 0,12 = optimaal comfort en efficientie

DEZE INFORMATIE IS OOK BESCHIKBAAR ALS  PDF BESTAND

Deze info wordt u vrijblijvend aangeboden, vanuit beste kennis en vermogen.